Zaujímavosti o Titanicu aj na www.ZN.sk
 
 
 
LOĎ TITANIC IDENTIFIKÁCIA A EVIDENCIA OBETÍ TITANIC FILM
Filmový Titanic (1997)
 
Titanic movie posterTragický príbeh Titanicu sa podarilo sfilmovať do niekoľkých podôb. Tá najlepšia a aj najcharakteristickejšia je podoba režiséra Jamesa Camerona, z roku 1997. Bohaté herecké obsadenie, ale napríklad aj výnimočné efekty na rok výroby, spravili z filmu najdrahší, ale aj najúspešnejší film vtedajšej doby. James Cameron je mimochodom talentovaný a veľmi ambiciózny režisér, ktorý nakrúca len dobré filmy. Po niekoľko ročnom tichu sa mu po Titanicu podarilo nakrútiť film Avatar a ten už znamenal naozaj rekordný úspech. Lenže nebol to len James Cameron, ktorý oživil tému nepotopiteľnej lode Titanic, ale pomohli mu ktomu aj mnohé známe tváre, ktoré sme vo filme videli.

Príbeh
Film rozpráva dve dejové línie a zároveň je rozdelený na dva časové úseky. Prvým časovým úsekom je objavovanie podmorského dna a nález trosiek Titanicu, správy v televízií, kde odhalia nález v starom trezore – maľbu nahej ženy a veľkého diamantu na jej krku. Zábery z tohto objavu v televízií sleduje vnučka starej pani menom Rose. Tá v maľbe ukrytej celé desaťročia pod hladinou mora spozná seba a oživí v pamäti spomienky na ten deň, kedy sa Titanic potopil a ona bola na jeho palube. Skontaktuje sa s podmorským bádateľom a povie mu príbeh, ktorý vyráža dych. Druhou časovou líniou je prenesenie sa do minulosti. Stará Rose vtedy hovorí:
Na posteliach nikto nespal, z riadov sa ešte nikdy nejedlo. Titanicu sa hovorilo loď snov a to on bol. Popod loďou sa vtedy prechádzala mladá Rose, snúbenica zámožného muža menom Caledon Hockley. Zatiaľ niekde v blízkom podniku pri pive a cigarete hrali o lístky na loď mladíci. Talianski prisťahovalci dali do stávky svoje lístky na Titanic a tie sa podarilo na poslednú chvíľu vyhrať mladému Jackovi a jeho kamarátovi. Behom potom zastihli ešte dvere v najlacnejšej triede pre tú najchudobnejšiu vrstvu. Následne aj paluby pre spodnú a bohatú vrstvu boli na lodi oddelené. Napriek tomu sa mladý Jack zamiloval do smutnej Rose. Rose v kruhu smotánky a pretvárky trpela, v momente keď sa jeden deň chcela zabiť skokom z lode, bol na blízku Jack a zachránil ju. Za odmenu, ho okruh jej známych a predstavitelia lode pozvali na večeru k hornej vrstve do luxusnej reštaurácie na lodi. Vznikla láska, ktorej v ceste stál žiarlivý snúbenec Cal, ale aj jej rodina. V jeden večer všetko zmenil ľadovec, ktorý do Titanicu urobil obrovskú dieru veľkú niekoľko desiatok metrov. Začal naberať vodu a práve v týchto posledných chvíľach o svoje životy bojovali všetci z posádky, ale aj hlavné postavy. Hudba hrala do konca tak, ako o tom píšu správy zo skutočného potopenia. Taktiež kapitán zostal ako posledný na palube, z čoho si napríklad kapitán stroskotanej Concordie (rok 2012) určite príklad nebral. Rose aj Jack zostali v ľadovej vode, Rose na plávajúcom kuse dreva, Jack vo vode, kde aj zamrzol. Záchrana prišla o niekoľko hodín neskôr v podobe posádky lode Carpathia. Rose sa nepriznala k svojmu menu a pokladali ju za mŕtvu. Želala si žiť iný život, ako ten v kruhu bohatých a pretvarujúcich sa ľudí.

V príbehu sa potom ocitáme opäť v prvej časovej línií, kde sú všetci poslucháči príbehu starej pani bez slov. Film končí tým, že stará pani sama na palube lode prejde na koniecpaluby na zábradlie. Pozerá na more a myslí na Jacka. Z nočnej košele vytiahne celý čas uchovávaný cenný modrý diamant a hodí ho do mora. V tom celom je viacero skrytých zmyslov, skrytá symbolika a po premiére malo mnoho ľudí a divákov v kinách otázky, prečo ten diamant nepredala a nezaobstarala si luxusný život bez trenia biedy. Odpoveď na túto a ďalšie otázky si každý vie zodpovedať sám.

Efekty a výroba:
Pri výrobe filmu pomáhalo viacero spoločností. Významný, prínosom bola práca Jamesa Camerona, ktorý sám aktívne skúmal vrak Titanicu, zdokumentoval jeho rozloženie, poškodenia, spôsob potopenia, sledoval historické fakty, plány lode, ale aj príbehy ľudí, ktorí katastrofu prežili. Na dotvorení vzhľadu Titanicu samotného sa podieľali vo veľkej miere počítače, ale aj reálne lode, more a reálne interiéry, ktoré sa snažili kopírovať skutočné prostredie lode aj so zariadením. Film Titanic dokázal, že aj stará a významná legenda a udalosť sa dá oživiť. Otázka sú len peniaze.

Oficiálne stránky filmu: http://www.titanicmovie.com/ 
Budget filmu: odhad je 200 000 000 USD
Zisk počas premiérového víkendu: necelých 30 miliónov USD
Produkcia: Twentieth Century Fox Film, Paramount Pictures, Lightstorm
Špeciálne efekty tvorili: Digital Domain, Pacific Title Digital, POP film, Licght Matters, Hammerhead Production, Donald Pennington, Digiscope, Anatomorphex, Cinesite, CIS Hollywood, Pixel Envy a ďalší.
 

 
                   

© TITANIC website - author Michelle Ant, Samuel Jaroš / nastránkach použitý obrázok filmu Titanic z 20th century fox a archívne zábery